REIJON LEVYTTÄMÄN LAULUN SYNTYTARINAA JA ARVIOTA

Ote teoksesta Satumaa – Unto Mononen – Elämä ja laulut (toim. Heikki Metsämäki ja Petteri Pelkki, kust. Gummerus, 1997) ja Iskelmä-lehdestä, joka on julkaistu alun perin Monika, Monika, Monika/ Sateen tango- singlen julkaisuvuonna 1965, arvostelijana Erkki Pälli.

Vuonna 1965 Scandia julkaisi vain yhden Monosen sävellyksen, Sateen tangon. Sateen tango oli poikkeuksellisen monipolvisen ja pitkän työn tulos. Joitakin sen aineksia oli jo 40-luvun lopun Tango Elegiassa. Unto kehitteli teemoja Somerolla avioliittonsa aikana ja laati siihen sanoja yhdessä Hilkan (vaimonsa, toim. huom.) kanssa. Scandiassa tehtiin vielä kohtalainen työrupeama ennen kuin laulu oli valmis levytettäväksi. Puhtila muistelee, että pääfraasi oli Untolta, mutta etenkin alku ja rytmitys vaikuttavat hänestä kovin Solja Tuulelta. Jaakko Salo arvioi, että Sateen tangossa on paljon samoja piirteitä kuin Kärjen tangoissa. ”Hyvin hallitut yksinkertaiset keinot, melodia on ehyt. Sekvenssi tuttu monilla nimillä sävellettynä vuosien mittaan. Säveltäjä piti kovasti sovittajan laatimista viulupizzicatoista ja kitaran pizzicatoefekteistä, jotka loivat sateen tuntua. Levysovittaja seuraa tekstiä ja kuvittaa yksinkertaisin keinoin iskelmiä. Tehoa on oltava jo ensimmäisellä kuuntelukerralla. Keinojen pitää olla yksinkertaisia ja alleviivaavia, hienovarainen ja viitteellinen ei käy. Kun sade ropisee, se ropisee.”

Arvio:

”Sateen tango on Unto Monosen käsialaa ja puolustaa kaikella kunnialla tekijänsä mainetta oivien tangosävelmien säveltäjänä. Jaakko Salo osoittaa puolestaan säestyksillään, että hän osaa – kunhan vain muilta töiltään ehtii.

Ko. kappaleen oma artikkeli:http://wp.me/p5ZVzz-7E

indexnmmnnmn

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.