REIJON LEVYTTÄMÄÄN KAPPALEESEEN JORDANIN RUUSU LIITTYEN

Oheisessa Esko Karppasen tutkielmassa, kiitos hänelle yhteistyöstä:

Kansansävelmä vai ei? – Siis ei.

Jordanin ruusu ja adventtivirsi

Pehmeä, kaunis ja ilmaisuvoimainen miesääni laulaa Yleisradion viihdemusiikin klassikkojen ohjelmassa Muistojen bulevardi:

Kukaan ei tietää saa

mun etsivän tietä vain

juurelle ruusun kukkivan.

Miten tuo sävelmä on niin tuttu? Ja silti tuntuu, kuin en olisi koskaan laulua kuullut. Mistä se on tuttu?

Loppukuulutus paljastaa, että laulaja oli Reijo Taipale. Jaa, kappaleen äänitys on vuodelta 1965, puolen vuosisadan takainen. Kävin silloin kansakoulua; oppikoulu odotti seuraavana vuonna. Viihdemusiikki oli alkanut kiinnostaa, vaikka enemmän viihdyinkin klassisen laulumusiikin parissa. Ja viihdyn yhä.

Mutta miksi en tuota ”Jordanin ruusuksi” paljastunutta, Saukin (Sauvo Puhtila, 1928 – 2014) sanoittamaksi ilmoitettua laulua muista koskaan ennen kuulleeni, ainakaan Reijo Taipaleen esittämänä. Kuuntelen Taipaleen tulkintaa uudelleen Yleisradion Areenasta. (Siunattu mahdollisuus!)  Ja ykskaks välähdyksenomaisesti keksin: Tiellä ken vaeltaa,/ ken aasilla ratsastaa?

Muistan taas nuoruuden. Dominicones oli se yhtye, Käpylän seurakunnassa syntynyt, jonka levytys matkalle lähteneestä muurarirabbista alkoi Juhani Forsbergin sanoin soida oppikoulun alaluokilla aamuhartauksissa ja radion hartausohjelmissa, joulun alla, adventin aikoihin.

Jälleen soi radiossa Reijo Taipaleen upealla äänellä ”Jordanin ruusu”. Kuuluttaja lukee (ilmeisesti) musiikkitoimittajan välittämistä tiedoista sen olevan israelilainen kansansävelmä. Mutta lisää viisaasti: Se saattaisi olla myös Josef Hadarin.

Ruusua tuoksuvaa

en rinteillä nähdä saa.

Nettisurfailut ja verkkosamoilut tuottavat tulosta. Oulun Kaupunginkirjaston musiikkiosaston virkailijat ovat ystävällisiä ja avuliaita. He ohjaavat minut Taipale-asiantuntijan Marko Niemen luo, jolta on peräisin tämän jutun kuva. Siitä näkyy, että vuonna 1965 sävelmää ei pidetty kansansävelmänä, vaan Taipaleen levyssä asianmukaisesti ilmoitetaan säveltäjäksi Josef Hadar (1926 – 2006) ja alkuperäisen runon kirjoittajaksi Moshe Dor (1932 – 2016). Myös kappaleen alkukielinen nimi mainitaan.

Pari vuotta myöhemmin Juhani Forsberg laati nyttemmin Suomen evankelis-luterilaisen kirkon virsikirjaankin ja Suureen toivelaulukirjaan päätyneen sanoituksen ”Tiellä ken vaeltaa”. Sitä laulettiin heti samalla Hadarin sävelmällä, jolla Reijo Taipale oli levyttänyt ”Jordanin ruusun”. Mutta melodiaa pidettiin kirkollisissa piireissä israelilaisena kansansävelmänä. Ilmeisesti niissä piireissä ei kuunneltu riittävästi iskelmiksi tuolloin luokiteltua musiikkia. Virsikirjoissakin ”Tiellä ken vaeltaa” mainitaan kansansävelmäksi.

Mutta mistä Yleisradion äänitetietoihin on tullut sellainen tieto, että myös Reijo Taipaleen 1965 levyttämä ”Jordanin ruusu” on kansansävelmä, vaikka levyn etiketti selvästi ilmoittaa tekijät, niin kuin oheinen kuva todistaa? Israelilaiseksi kansansävelmäksi sitä on Yleisradiossa tituleerattu vielä marraskuun ohjelmissa 2016.

Rinteillä vaelsin,

näin kaukana Jordanin.

Kiintoisa lisätieto, josta minulle kertoi vuoden 2016 lopulla Marko Niemi:

Sama ’Jossy yhtyeineen’, joka säestää Reijo Taipaletta vuoden 1965 levyllä ”Jordanin ruusu”, on levyttänyt Jossy & His Band -esittäjänimeä käyttäen kappaleen samana vuonna samalle Scandia-yhtiölle hepreaksi Erev Shel Šhoshanim, laulusolistinaan Mony Amrani.

Vuodelta 1956 peräisin olevan Josef Hadarin ja Moshe Dorin tunnelmallisen laulun Erev Shel Šhoshanim (Ruusujen ilta) tunnettuja esittäjiä ovat Harry Belafonte ja Nana Mouskouri. Kumpikin on levyttänyt sen hepreaksi. Ensimmäisen kerran kappaleen lauloi levylle Jaffa Jarkoni jo vuonna 1957. Dorin runossa rakastetun huulet ovat ruusuja, joita rakastaja haluaa poimia yön hiljaa laskeutuessa…

Lisää aiheen tiimoilta:

Karppanen, Esko: Ken aasilla ratsastaa? Kaleva 11.12.2016.

Ks. kappaleen oma artikkeli tässä blogissa:http://wp.me/p5ZVzz-86

img_5539 img_5541

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.